ING: Vanaf 1 juni a.s. kan uw klant een leningdeel met maximaal 30 jaar verlengen

Per 1 juni 2023 voert ING een beleidswijziging door die betrekking heeft op het verlengen van hypotheken. Daarbij wordt het beleid voor tussentijds verlengen en verlengen op einde looptijd in lijn gebracht met het beleid voor nieuwe aanvragen. 

Einde looptijd
Vanaf 1 juni 2023 is het mogelijk om aan het einde van de looptijd een aflossingsvrij leningdeel te verlengen met maximaal 30 jaar. Voorheen was verlengen met maximaal 10 jaar mogelijk. Het maximale deel dat aflossingsvrij verlengd mag worden is 50% van de actuele marktwaarde. Voorheen was dit 80%. Bij verlenging (ook tussentijds) vindt er een inkomenstoets plaats wanneer de hypotheek hoger is dan € 50.000 of als er sprake is van een SMV >50%. Wanneer het aflossingsvrije deel meer dan 50% van de marktwaarde is, zal minimaal het meerdere moeten worden afgelost of omgezet worden naar een hypotheekvorm met een aflossingscomponent.

Tussentijds verlengen
Gedurende de looptijd van de hypotheek kan een aflossingsvrij, annuïtair of lineair leningdeel worden verlengd. Dit kan tot maximaal 30 jaar ingaande vanaf het verlengingsmoment. De restant looptijd kan hierdoor nooit langer worden dan 30 jaar. Als er sprake is van een tussentijdse verlenging geldt ook dat het maximale aflossingsvrije gedeelte 50% van de actuele marktwaarde mag zijn. Tot 1 juni a.s. is dit 80%. Tussentijds verlengen kan op elk moment gedurende de looptijd van de hypotheek worden aangevraagd, ongeacht hoe lang de hypotheek al loopt.

Omzetten hypotheekvorm
Als een klant een leningdeel (gedeeltelijk) omzet naar een andere productvorm, kan de looptijd van een annuïtair, lineair of aflossingsvrij leningdeel tot maximaal 30 jaar verlengd worden vanaf het moment van omzetten en verlengen. De restant looptijd kan hierdoor nooit langer worden dan 30 jaar. Voorwaarde hierbij is dat het aflossingsvrije deel na omzetting niet meer bedraagt dan 50% van de actuele waarde van de woning. Vanaf 1 juni a.s. geef je in het beheerverzoek 'Offerte omzetten hypotheekvorm aanvragen' aan onder welke toetscriteria (annuïtaire toets of overige reden) de betaalbaarheid van de hypotheek is vastgesteld.